Néhány gondolat a beszoktatásról

Mindig meghatározó időszak egy család életében a gyermek bölcsődébe kerülése, de Önök és Ő is csodás dolgok részesévé fognak válni. A közösségbe való bekerülés nagyszerű élmény, rengeteg dolgot fog megtapasztalni, megtanulni gyermekük.

A szülővel történő fokozatos beszoktatás a nevelő – gondozó munka egyik meghatározó, fontos feladata, a családdal együttműködve. A gyermek számára a család az elsődleges szocializációs közeg. A bölcsődei beszoktatás során kerül ki a gyermek a védett családi környezetéből, és megismerkedik az intézményes nevelés első állomásával, a bölcsődével. Az Önökkel való együttműködést helyezi előtérbe a szülővel történő fokozatos beszoktatás, hisz a szülő jelenléte megkönnyítheti a gyermek számára az elválás nehézségeinek feldolgozását, érzelmileg kevésbé megterhelő ez a helyzet. Ha a gyermekük biztonságban érzi magát, akkor könnyebben alkalmazkodik az új környezethez. Az új környezet elfogadását segíti, hogy gyermekük érzelmi kapcsolata a kisgyermeknevelővel fokozatosan alakul ki, így a bölcsődei közösségbe könnyebben, zökkenő mentesebben illeszkedik be.

Beszoktatás idején gyermeküknek még több szeretetre, odafigyelésre, törődésre van szüksége. Ezt az időszakot Önök és mi kisgyermeknevelők közösen, megértéssel, türelemmel, bizalmon alapuló együttműködéssel könnyítjük meg, ehhez segíthet hozzá a 2 hetes beszoktatási folyamat. A fokozatosság segíti gyermekük alkalmazkodását, csökkenti az egyszerre őt érő új ingerek számát. Sok apró lépésben alakul ki a kisgyermek és nevelője között a bizalmi kapcsolat.

A 2 hét alatt fokozatosan nő a bölcsődében eltöltött idő és csökken az anyai, szülői jelenlét. A beszoktatás során betekintést nyerhetnek a bölcsőde életébe, megismerik a csoport napirendjét. Megfigyelhetik a kisgyermeknevelő attitűdjét, kérdéseikre választ kapnak.

A beszoktatás első napjaiban a kisgyermeknevelő megfigyeli gyermekük egyéni szokásait, reakcióit, igényeit, beszédét, elsajátítja megnyugtatási módszereit. Az első napokban Önök látják el gyermeküket, hogy a kisgyermeknevelő minden praktikát elsajátíthasson csemetéjükkel kapcsolatban. Mindez nagyon fontos, hiszen a szülő ismeri a legjobban gyermekét, ezért a kisgyermeknevelőink az Önöktől ellesett módon szeretnék biztosítani a későbbiekben, az egyéni igényeihez igazodó nevelést-gondozást.

Törekszünk arra, hogy a beszoktatási idő ne csak a gyermekeknek jelentsen előnyöket, hanem az Önök igényeinek, elvárásainak is eleget tegyünk, hiszen fontos számunkra, hogy megtapasztalják, hogy szakmailag jól felkészült szakemberekre bízzák gyermeküket.

A beszoktatás alatt vagy utána lehet számítani kezdeti betegeskedésre, ezért célszerű a beszoktatást a munkába állás előtt megejteni. A bölcsődei beszoktatás alatt lehet számítani arra, hogy gyermekük viselkedésében változás fog bekövetkezni. A közösségben egész nap változásokkal, alkalmazkodással találkozik, ezért estére fáradtabb, nyugtalanabb lehet. Az elválás nem csak gyermeküknek, hanem Önöknek is nehéz időszak lesz, de a kölcsönös bizalom mindenki számára megkönnyíti a beszoktatási időszakot.

Bízunk abban, hogy a rövid tájékoztatás után személyesen is köszönthetjük Önöket bölcsődéinkben. Kívánunk mindenkinek nagyon szép és boldog bölcsődés éveket!

Véghné Vitáris Szilvia szaktanácsadó
és a KEB csapata